Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes
Er treden weer veranderingen op, betreffende de plastic wegwerpbekers en -bakjes. Hieronder de belangrijkste ‘regels’.
- Vanaf 1 juli 2023: klanten moeten gaan betalen voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. En u moet een alternatief aanbieden dat opnieuw gebruikt kan worden (of bring it your own).
- Vanaf 1 januari 2024: Als uw klanten eten en drinken bij uw locatie mag u geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken.
Voor welke producten gelden deze regels?
- Bekers: de regels gelden voor alle kunststof bekers die bedoeld zijn om maar één keer te gebruiken. Ook bekers die maar voor een deel uit kunststof bestaan vallen hieronder. Bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers met een coating van kunststof!
- Voedselverpakkingen: bij voedselverpakkingen gaat het om verpakkingen waaruit direct kan worden gegeten zonder verdere bereiding van het eten. De verpakking bestaat helemaal of voor een deel uit kunststof én is bedoeld om maar één keer te gebruiken. Bijvoorbeeld een plastic frietbakje, bakjes voor maaltijdsalades en bakjes voor portieverpakkingen zoals noten, groenten en zuivelproducten. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder, zoals een frietzak of een wikkel om een broodje.
- Bioplastics: de nieuwe regels gelden ook voor wegwerpbekers en -voedselverpakkingen van bioplastics (biologisch afbreekbaar plastic of plastic van hernieuwbare grondstoffen). Bioplastics zijn in het milieu namelijk net zo schadelijk als andere plastics.
- Let goed op met kartonnen verpakkingen. Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plastic vrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland. Laat u goed informeren door uw leverancier.
Afhalen en bezorgen: klant betaalt voor wegwerpplastic
Vanaf 1 juli 2023 mag u kunststof bekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis meegeven aan uw klant. Ook moet u een herbruikbaar alternatief beiden aan uw klant. Het is ook mogelik om het ‘bring it your own’ principe toe te passen. Dat is echter niet eenvoudig. Het kan niet zo zijn dat als de zaak vol staat je met een tas vol bakjes aankomt. Dat zal ten koste gaan van de kwaliteit en snelheid van de zaak. Het is ook mogelijk om een beker of verpakking die klanten terug kunnen brengen met statiegeld of een ander retoursysteem in orde te maken.
Het geld dat u ontvangt met de verkoop van de kunststof bekers en -voedselverpakkingen mag u zelf houden. U betaalt hierover wel een hoogt BTW tarief. Wat er overblijft, kunt u bij uw omzet optellen en bijvoorbeeld inzetten voor de aanschaf van verplichte herbruikbare alternatieven of een energiezuinige was faciliteit of dergelijke.
Bestaande voorraden mag u nog wel gebruiken en mag een groothandel nog wel verkopen. Deze producten zijn namelijk al op de markt gebracht. Er is geen einddatum waarop de bestaande voorraden op moeten zijn. U moet wel kunnen aantonen dat het om een bestaande voorraad gaat.
Consumptie op locatie: plastic wegwerpbekers en -voedselcontainers verboden.
Vanaf 1 januari 2024 mag u geen plastic wegwerpbekers en – voedselverpakkingen meer aanbieden op plekken waar klanten deze direct gebruiken. Bijvoorbeeld in uw kantine, op kantoor, in uw restaurant of snackbar of op een festival. Herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen worden de standaard.
Uitzonderingen: U zamelt de materialen weer in voor hoogwaardige recycling
Er geldt een uitzondering voor producten die weer te recyclen zijn tot bekers of voedselverpakkingen. Dit geldt op dit moment alleen voor bekers of voedselverpakking die van PET (polyethyleentereftalaat) zijn gemaakt. Om van deze uitzondering gebruik te maken moet u zich aanmelden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ook moet u het materiaal zelf inzamelen en aanbieden voor hoogwaardige recycling. Het percentage dat u minimaal moet inzamelen loopt jaarlijks op (van 75% naar 90%).
U verkoopt voor consumptie op locatie én afhaal of bezorging
Dan moet u aan uw klant vragen of het is voor meenemen of op locatie consumeren:
- Als de klant op locatie wil eten of drinken, gebruikt u herbruikbare bekers, borden of bakjes.
- Als de klant onderweg wil eten en drinken, moet u een herbruikbaar alternatief aanbieden. De klant kan dan kiezen tussen een herbruikbaar alternatief, of extra betalen voor de plastic wegwerpbeker of -voedselcontainer.
Mocht u nog meer informatie willen, heeft u hierbij nog een link naar: het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
We hopen u hiermee wat meer duidelijkheid te geven in de regel welke 1 juli 2023 van kracht gaat. Mochten er nog vragen zijn, dan horen we het graag.